Ex inbreker geeft nuttige tips op informatieavond.

NIJKERKERVEEN – De informatieavond over inbraakpreventie die door het platform
Nijkerkerveen, de gemeente Nijkerk en de politie werd gehouden op dinsdagavond 29 januari, is een groot succes geworden.
Het apenstaartje van de C.J. van Rootselaarschool was tot de laatste plaats bezet, meer dan 80 mensen hadden de moeite genomen om kennis te maken met een groot aantal nuttige tips over inbraakpreventie en wijze lessen uit de praktijk van ex-inbreker Evert Jansen. U kunt zelf veel doen om de kans op een inbraak te verkleinen. En wie kan u daarover beter informeren dan dé inbraakspecialist: de inbreker zelf.ex Inbreker geeft uitlegVoormalig inbreker Evert Jansen – die zijn leven inmiddels gebeterd heeft – was gevraagd in Nijkerkerveen rond te lopen en kritisch te bekijken hoe het inbrekers te gemakkelijk wordt gemaakt om ergens naar binnen te komen. Dat was bepaald niet tegen dovemansoren gezegd, Evert deed ‘professioneel’ zijn ronde en kwam veel verrassende zaken tegen waar hij zijn vraagtekens bij zette…

Corlaer –
De avond werd geopend door Henk van Dunschoten, voorzitter van Platform Nijkerkerveen. ex Inbreker geeft uitleg 1Van Dunschoten: “Als Platform Nijkerkerveen proberen we de leefbaarheid in ons dorp te bevorderen, we bestaan nu 10 jaar en het Platform heeft zijn waarde al ruimschoots bewezen. Vorig jaar is er een soortgelijke inbraakpreventie avond gehouden in Corlaer, daar is toen ook een inbreker bezig geweest. Wij hebben met succes geprobeerd om dit hier ook te regelen, we maken er een hele leerzame avond van.”

gemeente nijkerk Rinus JStijging aantal woninginbraken – Hierna gaf hij het woord aan Rinus Jongeneel van de gemeente Nijkerk. Rinus praatte de avond aan elkaar en stelde op zijn beurt Kees Boone voor, de wijkagent die het een en ander aan achtergrondinformatie over Nijkerkerveen vertelde. Kees B
Kees Boone: “Het aantal inbraken is weer stijgende. Dit gebeurt steeds minder vaak ‘s nachts maar juist veel meer in de ochtend en ‘s middags. Ca. 80% hiervan wordt gepleegd door gelegenheidsinbrekers, 20% is toe te schrijven aan professionele inbrekers en bendes. Het openbreken van ramen en deuren, het boren van gaatjes en de babbeltruc zijn veel gehoorde delicten.”

“Let op!” – “In de maanden mei en juni waren met name in Holkerveen veel inbraken, ook in december zien we een forse stijging. In Amersfoort werd zwaar gecontroleerd, een aantal van die inbrekers kwamen hier toen even ‘buurten’. Op vrijdag en zaterdag wordt het meest ingebroken, eigenlijk het meest vrijdag, daarna zaterdag en zondag. Met name de hoekwoning is erg in trek bij het inbrekersgilde, gevolgd door de rijtjeswoning en de vrijstaande woning. Van oktober tot nu zitten we op 60 inbraken in Nijkerk. We willen graag dat mensen meer opletten. Ziet u iets opvallends bij u in de buurt, twijfel geen seconde en bel 112, het nummer 0900-8844 is voor gevallen met niet zoveel spoed, 0800-7000 is het telefoonnummer voor meldpunt misdaad anoniem. Doe je voordeur en achterdeur altijd op slot, draai sleutels minimaal 1 keer om en maak foto’s of beschrijvingen van kostbare apparatuur of nog beter, merk ze met Selecta DNA.”

Evert Jansen – Daarna was de beurt aan Evert Jansen van de Stichting Veiligheid en Preventie om de bewoners van Nijkerkerveen te informeren over zijn belevenissen in het dorp. Hij geeft vijf dagen in de week een dergelijke presentatie. Evert: ”Ik kijk goed om me heen en maak foto’s.  Vroeger, toen ik 12 jaar was, vond ik het moeilijk om contact te maken. Vertelde altijd dat het goed ging, maar dat was niet het geval. Zocht mijn heil in de alcohol. Kees B en Evert JDaarna volgde winkeldiefstal – schoenen en kleding jatten en dat verkopen voor een derde van de prijs. Ook in aanraking geweest met cocaïne. Ben nog nooit op heterdaad betrapt. Gevangenis in en uit, daar leerde ik nieuwe technieken om aan geld te komen. Je kunt er goed aan heroïne komen. Ik besloot echter te stoppen. In 1998 heb ik me op laten nemen voor verslaving in de verslavingszorg. Op 24 december ben ik opgenomen. Twaalf maanden in therapie, twaalf maanden om te leren kennen wie Evert Jansen is. Daarna ben  ik gevangeniswerk gaan doen en presentaties op o.a. scholen gaan geven over hoe je het best in veilige havens kunt blijven. In 2005 werd ik benaderd door de Avro voor het programma De Inbreker. In 2006 ging het van start, ook in 2007 en 2008 ging het door, waardoor ik opeens landelijke bekendheid kreeg.”

Live inbraak – In een filmpje liet Evert laat zien hoe hij op daken klimt, in dakramen klautert en zo binnen komt. Sluit de deuren van de binnenkant af en doorzoekt het huis. Hij werkt systematisch van boven naar beneden, trekt boekenkasten omver, rukt laden open, maakt er echt een puinhoop van. Ook de badkamer plundert hij op zoek naar verstopte kostbaarheden. Hij zet apart wat hij kan gebruiken en loopt dan het huis uit. Het is een indrukwekkend filmpje. Evert: “Mensen die dit hebben meegemaakt lachen niet, wat de verzekering namelijk niet kan betalen is de verschrikkelijke herinnering aan de inbraak.”

Sociale controle? – Vervolgens liet hij zien wat hij tijdens zijn rondgang door Nijkerkerveen zoal was tegengekomen. Evert: “Dat was niet mis. Schuurtjes die open staan, vol met fietsen, scooters, gereedschap en zelfs sleutels van het huis. ex Inbreker in NijkerkerveenIk heb van sommige fietsen de sleutels uit het slot gehaald en door de brievenbus gegooid. Ik ben ook gewoon in tuinen en schuurtjes geweest waar camera’s op gericht stonden zonder dat mij een strobreed in de weg werd gelegd. Openstaande garagedeuren, ik kon zo naar binnen lopen. Niemand heeft mij gezien, aangesproken of de politie gebeld. Echt verrassend. ‘Ik woon in een dorp met sociale controle, hier letten we op elkaar’ denken de mensen hier. Dan is het toch erg dat ik dit kan doen terwijl ik heel opvallend foto’s maak en alles bekijk! Het aanspreken is zo belangrijk, let toch wat beter op elkaar. Of het nu gaat om de Talmastraat, de Dirk Ruijtenbeekstraat of de Van Rootselaarstraat, overal kon ik ongestoord mijn gang gaan!”

Tips “Met een bewegingssensor is inbraak via garagedeuren gemakkelijk te voorkomen. Met ‘hengelen’ ben ik in 5 minuten klaar en neem ik mee wat ik wil. Ook met ‘flipperen’ kun je deuren openmaken. Enkele aanvullende tips die ik graag wil meegeven zijn: 1. Haal de sleutel van het raamboompje af. 2. Laat geen touwtjes door de brievenbus hangen. 3. Sluit de stroom af van buitencontactdozen als je op vakantie gaat. 4. Laat geen briefjes achter dat je weg bent. 5. Laat geen kranten in brievenbus zitten, spreek de krantenbezorger hierop aan. 6. Val niet een inbreker aan die je met je laptop beneden ziet staan, denk ook aan je gezin die je nog nodig heeft. Dat is echt belangrijker dan een laptopje.”

Gelegenheidsdief  – “Het is moeilijk om de professionele inbreker tegen te houden, de gelegenheidsdief des te meer.  De gelegenheidsdief komt de wijk binnen en moet snel een keuze maken. Hij heeft niet veel tijd.  Zorg dat je de wijk goed kent, ken je hangjongeren ook goed, dan weet je wie er niet thuis hoort. Als er bij je wordt aangebeld en je vertrouwt het niet, maak dan de deur niet open, je bent toch baas in eigen huis!”   Hond Na de pauze konden vragen uit de zaal worden gesteld. Waarom werkt een inbreker van boven naar beneden? “Dan kan ik makkelijker de waardevolle spullen selecteren en meenemen.” Sla je huizen met honden over? “Met een hond ben ik wel voorzichtig, als hij maar lawaai maakt, hij moet blijven blaffen, dat schrikt af.”  Waarom minder inbraken bij vrijstaande woningen? “Dat wordt daar sneller gezien. Bij een rijtjeswoning is het vaak drukker en denken ze dat ik bij de buren hoor.” Schrikt de sticker politiekeurmerk je af? “Jazeker, dan ga ik liever een deurtje verder kijken.”

Naïef – Burgemeester Gerard Renkema sloot de avond af: “Het was een instructieve avond. We zijn met zijn allen wel een beetje naïef, denken van dat gebeurt hier niet. Je moet elkaar echt aanspreken, dat is een hele goede tip voor ’t Veen. Inbraakpreventie-avondIk heb deze presentatie ook in Corlaer gezien. Mijn huis stond er ook op, hij is gelukkig niet binnen geweest. Voor het stopcontact buiten heb ik wat bedacht om eventueel handig gebruik van boormachines geen kans te geven. Goed hang- en sluitwerk is echt relevant, evenals goede alarmering.”   Voor dat laatste konden de belangstellenden terecht bij de stand van Enorm Gerritse uit Nijkerk, specialist op het gebied van hang- en sluitwerk, en bij de stand van MPL , waar ze alles weten op het gebied van beveiliging en alarmopvolging.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Maak dit favoriet op permalink.